Zorgcapaciteit in ontwikkeling

Waarom?
De capaciteitsontwikkeling is gericht op de optimale inzet van de zorg-professionals en de daar aan gerelateerde professionals. Daarbij wordt gekeken hoe deze inzet en daarmee de capaciteit regionaal is georganiseerd. De gedachte daarbij is dat het regionaal organiseren van inzet van (zorg)professionals het meest effectief en efficiënt is. Het beeld van de verschillende betrokkenen wordt vergeleken en gepresenteerd aan bestuurders, managers en zorgprofessionals van zorginstellingen in de regio.
Hoe doen we dat?
Optimale inzet van zorgprofessionals en het ramen van de capaciteit staat en valt met een goed beeld van de verschillende taken en rollen die betrokkenen (de functiefamilie) in de raming vervullen. Binnen de instelling en ook in de regio wordt deze ‘taakzuiverheid’ in kaart gebracht. Het is logisch dat ook de beleidskeuzes in de regio over de inzet 'Samen en Anders' van zorgprofessionals en het organiseren van zorgcapaciteit daarbij horen. Daarom worden ook bestaande beleidscycli die van invloed zijn op de capaciteit in de regio’s geïnventariseerd.
De onderdelen - capaciteitsraming, taakzuiverheid en beleidscyclus staan op deze website verder uitgewerkt in de casus rcDMZ.
Wat levert het op?
Met capaciteitsraming krijgt de zorgorganisatie grip op de ontwikkeling van benodigde capaciteit in de tijd. De capaciteits-raming brengt in beeld hoe de beschikbare (zorg)-capaciteit zich verhoudt tot de gevraagde (zorg)aanbod in de tijd. Door de raming regionaal te laten plaatsvinden ontstaat er een waardevol regiobeeld van de zorgvraag - zorgaanbod balans. Om van daaruit beleidsinterventies (taakzuiverheid, opleiden, interprofessionalisering, regionale samenwerking etc.) bij te kunnen sturen.