Werkwijze en Aanpak met HR-Versnellers
We werken graag in co-creatie aan het oplossen van HR-vraagstukken waarbij we vanuit voordoen via meedoen naar zelf doen HR-Versnellers uitwerken waarbij we de regie over de HR-aanpak zo snel mogelijk in handen van de participerende organisatie(s) proberen te brengen.

En vanuit uitproberen - circulair ontwikkelen - toewerken naar invoeren, uitvoeren en borgen van HR-Versnellers. Met evaluatie die vanaf de start meeloopt in een traject, project en/of programma en waarmee we samen de opgave evaluerend - merkbaar en meetbaar - afsluiten (0-meting, 1-meting).
Rollen en taken
Hoe wij te werk gaan
Een (meervoudig) HR-vraagstuk dat op ons pad komt met een hulpvraag voorzien wij allereerst van een intake. Integraliseren is ons vertrekpunt: in samenhang het complexe vraagstuk 'samen' en 'anders' blijven verkennen. Van daaruit stellen we een 'op maat' aanpak - met HR-versnellers - voor waarin we nadrukkelijk ook de rollen en taken van de opdrachtgever een centrale plaats geven (met een uitfasering van voordoen en meedoen op weg naar zelf doen). De aanpak kan daarbij verschillende vormen aannemen (HR-trajectaanpak, HR-projectaanpak, HR-programma-aanpak en/of implementatie-aanpak) waarbij co-creatie structureel wordt ingebed in de HR-aanpak en de gehanteerde werkwijze. Een informatie- en communicatieplan maakt standaard onderdeel uit van de aanpak en deze werkwijze draagt bij aan relatieontwikkeling en samenwerking - als communicerende organisatie/regio - tussen betrokken partijen. Het formuleren van het einddoel voor ogen en opvolging met tussen- en eindrapportages maakt onderdeel uit van de HR-Versnellers aanpak 'op maat'.
Aanpak met resultaatsturing
Wij kiezen voor een duidelijke en directe benadering met HR-Versnellers om samen te komen tot succesvolle uitvoering van HR-trajecten, HR-projecten en/of HR-programma's in combinatie met doel- en resultaatgerichte implementaties van HR-Versnellers. Bij het uitvoeren en realiseren van de HR-Versnellers opgaven is een gestructureerde aanpak en resultaatsturing essentieel om succes te garanderen. We maken daarbij onderscheid in een viertal vormen met een eigen aanpak.
1. HR-Traject-aanpak
Een zeer effectieve benaderingswijze is de ASCIE trajectaanpak. Deze aanpak biedt een duidelijke, directe en nuchtere manier om activiteiten te plannen, organiseren en uit te voeren. Met de einddoelen helder voor ogen. De trajectaanpak kan worden toegepast bij verschillende soorten vraagstukken. Het doel van deze aanpak is om ervoor te zorgen dat alle aspecten van het vraagstuk op een systematische en planmatige wijze via een gecontroleerde manier worden aangepakt.
Ascie hanteert deze aanpak vooral ook bij visieontwikkelingsvraagstukken in Zorg, HR en Leren.
2. HR-Project-aanpak
De Ascie projectaanpak richt zich op het definiëren en beheren van specifieke projectdoelen, taken en beoogde eindresultaten (deliverables). Dit omvat ook het vaststellen van de focus en het identificeren van de scope in het project. En het bepalen van de benodigde middelen en het vaststellen van realistische deadlines. Het beheer- concept TOKIG dient daarbij als onderlegger voor de richting, inrichting, organisatie en uitvoering van projecten. Een cruciaal aspect van de Ascie projectaanpak is het onderdeel stakeholdermanagement. Het is belangrijk om alle relevante belanghebbenden bij het project te betrekken en hun verwachtingen in kaart te brengen. Door open communicatie te bevorderen en regelmatige updates te verstrekken, kunnen potentiële obstakels tijdig worden geïdentificeerd en aangepakt.
Ascie hanteert de project-aanpak vooral ook bij enkelvoudige, liniaire Zorg-, HR- en Leervraagstukken.
3. HR-Programma-aanpak
De Ascie programmaaanpak richt zich op het coördineren en integreren van verschillende projecten binnen een organisatie of een regio. Dit is vooral relevant wanneer er meerdere projecten tegelijkertijd worden uitgevoerd of wanneer deze onderling afhankelijk zijn. De programmaaanpak vereist een holistische benadering, waarbij de focus ligt op het bereiken van overkoepelende organisatiedoelstellingen. Het omvat het definiëren van duidelijke programmadoelen, het identificeren van de benodigde middelen en het beheren van de samenhang tussen de verschillende projecten. Een effectieve programma-aanpak vereist nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen. Door regelmatige korte en bondige vergaderingen te houden en resultaatrapportages te organiseren, kan er gezamenlijk worden gewerkt aan het behalen van gemeenschappelijke doelen. Co-creatie is hierbij het sleutelwoord.
Ascie hanteert de programma-aanpak vooral ook bij meervoudige, circulaire Zorg-, HR- en Leervraagstukken.
4. HR-Implementatie-aanpak
De implementatieaanpak richt zich op de daadwerkelijke uitvoering en borging van het project. Dit omvat het plannen, testen en implementeren van nieuwe processen, systemen of veranderingen in de organisatiestructuur. Bij de implementatie-aanpak is een gedetailleerde planning cruciaal. Het definiëren van mijlpalen, takenverdeling en een realistisch tijdschema zorgt voor een gestructureerde voortgang en minimaliseert risico's. Daarnaast is verandermanagement essentieel bij de implementatie-aanpak. Het betrekken van (zorg)professionals en (zorg)-medewerkers bij het veranderingsproces en hen vooral ook ondersteunen door middel van praktijktraining en communicatie kan weerstand verminderen en succesvolle acceptatie bevorderen.
Ascie hanteert de implementatie-aanpak vooral ook bij de borging van oplossingen voor Zorg-, HR- en Leervraagstukken.