Skip to content

Experimenteren en innoveren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door de inzet van mensinnovaties - 'Samen en Anders' - verdwijnen taken en komen er nieuwe taken erbij.

Op expeditie met HR in de Zorg

Verdwijn- en verschijnfuncties doen in hoog tempo hun intrede binnen de Zorg. Medewerkers hebben een steeds grotere rol in het mee ontwikkelen en omarmen van deze veranderingen. Experimenteerruimte nodigt uit tot meedoen.

Het zorgwerk is op onderdelen nogal statisch en de verandervraagstukken die op zorgorganisaties afkomen vragen om beweging - op reis gaan - in het werk. Functiefamilies doen hun intrede en vragen om transities en transformatie in de taaktoedeling en -verdeling. Ook taakzuiverheid treedt daarbij op de voorgrond waarbij ook rolopvattingen, rolduidelijkheid en rolvastheid als vraagstukken spelen. Transities en transformaties in werk en werken zijn grote opgaven die om experimenteren met mensinnovaties vragen.

Hoe doen we dat?

Verkenning van het verandervraagstuk vormt het vertrekpunt waarin 'Samen en Anders' de basis vormen voor het maken van een analyse om te komen tot een gewenste veranderaanpak. In de veranderaanpak krijgt het aspect samen enerzijds vorm door 'samen werken', 'samen ontwikkelen' en 'samen realiseren. Daarnaast wordt 'anders kijken', 'anders denken' en 'anders doen' in de veranderpraktijk als werkvorm ingebracht. Informatie- en communicatie krijgt daarbij vorm vanuit een parallelle aanpak van de 'communicerende organisatie c.q. regio' om tot duurzame relaties te komen.

Wat levert het op?

De aanpak experimenteren en mensinnovatie draagt bij aan het doorbreken van patronen en het duurzaam verankeren van de gewenste nieuwe patronen in werken in de Zorg. Het bewerkstelligen van eigenaarschap en het versterken en vergroten van het vertrouwen in de veranderaanpak zorgt voor ambassadeurs in het verandertraject. Uiteindelijk ontstaat er (bestuurlijke) draagkracht, (management) draagvlak en (professionele) daadkracht van waaruit doelen veranderen in tussen- en eindresultaten.

We faciliteren dit traject graag door middel van co-creatie, waarbij we gezamenlijk tot een op maat gemaakte aanpak voor het organiseren van innovatie komen.

Bekijk ons werk

RadboudUMC - Nijmegen

Verpleegkundige IC-Zorg in toekomstperspectief

IC-verpleegkundigen in het Radboudumc willen meer eigenaarschap over hun eigen vakinhoud krijgen en creëren daarvoor samen ruimte. Dat is waar het in visietraject Verpleegkundige IC-Zorg 2030 over gaat.

Verpleegkundige IC-Zorg in toekomstperspectief