AI en mensinnovaties

Hoe doen we dat?
Hoe pakken we Artificiële Intelligentie (verder AI) als vernieuwing aan: een praktische gids
1. Identificeer AI behoeften en AI doelen
Voordat we beginnen met het implementeren van nieuwe AI-technologieën, is het belangrijk om duidelijk in kaart te brengen welke behoeften er zijn binnen de organisatie of afdeling. Wat zijn de specifieke uitdagingen waarmee men wordt geconfronteerd? Welke doelen wil men bereiken met behulp van AI-technologie?
2. Doe grondig onderzoek
Zodra de behoeften en doelen zijn geïdentificeerd, is het tijd om grondig onderzoek te doen naar beschikbare zorgtechnologieën. Bekijken welke oplossingen er op de markt zijn en welke functionaliteiten ze bieden.
Daarnaast is het belangrijk om ervaringen van andere gebruikers te raadplegen en reviews te lezen. Dit geeft een beter inzicht in de prestaties, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van de technologieën die men overweegt.
3. Betrek alle belanghebbenden
Het succesvol implementeren van AI-technologie vereist betrokkenheid van alle belanghebbenden, zoals zorgprofessionals, patiënten en IT-specialisten. Organiseer bijeenkomsten waarin de voordelen van de nieuwe technologieën worden besproken en eventuele zorgen of weerstand worden geadresseerd. Door alle belanghebbenden vroegtijdig te betrekken, vergroten we de acceptatie en het gebruiksgemak van de nieuwe technologieën. Bovendien kan input van verschillende perspectieven helpen om mogelijke obstakels tijdens het implementatieproces te identificeren en aanpakken.
4. Ontwikkel een implementatiestrategie
Een gedegen implementatiestrategie is essentieel voor een succesvolle integratie van AI-technologie binnen de organisatie of afdeling. We stellen een team samen dat verantwoordelijk is voor het plannen en uitvoeren van de implementatie. We bepalen duidelijke doelstellingen, deadlines en mijlpalen om grip te houden op het proces. En zorgen ervoor dat er voldoende training wordt gegeven aan medewerkers om hen vertrouwd te maken met de nieuwe technologieën.
5. Monitor en evalueer
Na de implementatie is het cruciaal om regelmatig de effectiviteit van de AI-technologieën te monitoren en evalueren. Verzamelen van data over het gebruik, de tevredenheid van gebruikers en de impact op zorgprocessen staat daarbij centraal. Deze informatie stelt biedt aanknopingspunten om eventuele knelpunten of verbeterpunten snel te identificeren en aan te pakken. Daarnaast is het volgen van trends en ontwikkelingen belangrijk om ervoor te zorgen dat zorgorganisaties altijd voorop blijft lopen op het gebied van AI-technologie. We faciliteren deze traject door middel van co-creatie, waarbij we gezamenlijk tot een op maat gemaakte aanpak voor het organiseren van innovatie komen.
Wat levert het op?
De zorg in Nederland staat voor flinke uitdagingen: het personeelstekort wordt groter, de vraag naar zorg stijgt. AI-innovaties kunnen deels een oplossing zijn. Zo raakt bijvoorbeeld AI-tooling steeds meer in gebruik. Met tools als de Mantelzorg App, de Zorgkundige App en de Verpleegekundige App kunnen begeleiders via de tablet of telefoon elkaar en cliënten op elk gewenst moment ondersteunen. Cliënten worden meer op maat ondersteund en de begeleiders levert het meer tijd op. Tijd die ze kunnen besteden aan cliënten die juist hulp aan huis nodig hebben.
Omschakeling naar anders werken, werken met nieuwe AI-technologische innovaties, vraagt iets van organisaties en haar medewerkers. Onze adviseurs helpen organisaties om de werkprocessen in kaart te brengen en waar nodig aan te passen én leert werknemers om te gaan met deze nieuwe ontwikkelingen.