Van Docentgestuurd naar Studentgestuurd opleiden, leren en ontwikkelen

Koploperziekenhuizen in beeld
03/12/2019
WELKE ZORGMANAGER IS EEN HEILIG BOONTJE?
24/12/2019

Van Docentgestuurd naar Studentgestuurd opleiden, leren en ontwikkelen

In de 20e eeuw heeft de opleiding tot operatieassistent en anesthesiemedewerker een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. In minder dan 30 jaar heeft deze praktische inservice-opleiding zich ontwikkeld tot een volwaardige beroepsopleiding; alleen nu nog de (inter)nationale erkenning! Met kleurrijke opleidingsvarianten die inspelen op wat prof.dr. Manon Ruijters (hoogleraar leren, ontwikkelen en gedragsverandering) zou noemen: inspelen op leervoorkeuren en denkgewoonten.
We leren allemaal anders en de leervoorkeuren en denkgewoonten van Manon geven inzicht in deze verschillen.

Het curriculum OKC2025 kiest heel bewust voor het in regie brengen en laten van de student en neemt afscheid van docentgestuurd onderwijs. Met de student in regie, aan het roer en architect van zijn of haar eigen leerreis op weg naar beginnende beroepsoefenaar. Met studentgestuurd onderwijs dat oog heeft voor de ontwikkeling van professionele identiteit en daarmee organisatieontwikkeling.

Een Skillpaspoort (http://okc2025.mijnskillpaspoort.nl/ zal daarbij mogelijk als een kompas gaan dienen om op koers te blijven tijdens de leerreis.

Deel dit bericht met anderen: