Skip to content

Het programma rcDMZ was gericht op het specialisme Ouderengeneeskunde (SO) en gerelateerde zorgprofessionals te bewerkstellingen. Daarbij is ook gekeken hoe de inzet en daarmee samenhangend de capaciteit regionaal georganiseerd is.

Capaciteit in beeld

De gedachte is dat regionaal organiseren van inzet van professionals het meest effectief en efficiënt is voor de continuïteit van de beschikbaarheid. Een optimale inzet van de SO en het ramen van de capaciteit staat of valt met een goed beeld van de verschillende rollen en taken die een SO vervult. In zes regio’s is daarom deze taaktoedeling - in engere zin 'taakzuiverheid’ - in kaart gebracht. Omdat de beleidskeuzes in de regio ook van invloed zijn op de inzet van de SO en het organiseren van SO-capaciteit zijn ook deze beleidscycli in kaart gebracht.

Hoe is het aangepakt?

In samenwerking met het Capaciteitsorgaan is een regionaal ramingsinstrument ontwikkeld. Het Capaciteitsorgaan onderzoekt de ontwikkeling van de toekomstig benodigde capaciteit aan professionals in de zorg en de daarvoor benodigde instroom in de opleidingen. Binnen het programma rcDMZ is in de regio's in dialoog met de betrokkenen en belanghebbenden de taaktoedeling - in engere zin de ‘taakzuiverheid’ - verkend. Allereerst werd de bestaande situatie in beeld gebracht, vervolgens werden mogelijke oplossingsrichtingen onderzocht en op basis daarvan een advies geformuleerd. Zo kwamen de kerntaakgebieden van de SO helder in beeld, net als de relatie met de kerntaken van de andere zorgprofessionals binnen een zogenaamde 'SO-functiefamilie'.

Wat heeft het opgeleverd?

Dit alles heeft drie relevante zaken opgeleverd waarmee de capaciteitsontwikkeling en daarmee de continuïteit van de beschikbaarheid van SO’s verder kan worden ondersteund.

  • Er is een duidelijk overzicht van de aanwezige SO-capaciteit in de regio. De werkelijkheid is scherp in beeld en daar waar gegevens nog ontbreken wordt dat onmiddellijk zichtbaar.
  • Er is inzicht in de knelpunten die er zijn en hoe deze knelpunten zich in de tijd verder ontwikkelen (scenario-analyse en simulatiefunctie). Het regiobeeld krijgt zo een status: stabiele regio, regio met speerpunt, regio met urgentie knelpunten en regio met dreigende crisissituaties.
  • Er is uitzicht op het oplossen van de knelpunten door het plegen van (beleidsmatige) interventies waarmee het regiobeeld kan worden bijgestuurd. De interventies zijn evalueerbaar en met een effectmetingsystematiek is de impact van deze interventies inzichtelijk te maken.

Meer lezen

Taakzuiverheid - rcDMZ

BOEK

 

ARTIKEL

 
WEBSITE

 

Wil je meer weten hierover?

Neem contact op met één van onze HR-Versnellers Consultants en/of HR-specialisten op dit expertisegebied.

Jan

Jan Hendriks mld mba mhcm

Algemeen directeur & Senior Accountmanager
  • Organiseren van Werk, Leren en Innoveren
  • Organiseren van Leren en Innoveren
  • Organiseren van Werk en Innoveren
  • Organiseren van Werk en Leren
  • Organiseren van Leren
  • Organiseren van Innoveren