Wijkzorg – Vietnam

Wat speelt er
ASCIE heeft, in samenwerking met Stichting AAD, deze verkenning van een te ontwikkelen leerprogramma Wijkzorg de AAD Kennisbrug Verpleegkundige Wijkzorg opgezet. ASCIE voert deze ontwikkelopgave en leerprogrammering als samenwerkingspartner van de stichting AAD uit in samenspraak met de Phenikaa Universiteit in Hanoi. De stichting AAD draagt zorg voor de coordinatie van de deelname van Wijkzorg verpleegkundigen die als vrijwilliger een bijdrage als praktijkdocent willen leveren.
Voorstellingsvermogen is belangrijker dan kennis. Karakter zonder kennis heeft vaker succes dan kennis zonder karakter. Ware kennis bestaat erin te weten dat men niets weet. Kennis is trots dat zij zo veel heeft geleerd; wijsheid is bescheiden dat zij zo weinig weet.
Hoe pakken we het aan
De startfase ligt inmiddels achter ons, de verkenning heeft plaatsgevonden en is afgerond. De AAD Kennisbrug Wijkzorg bevindt zich inmiddels in de doorstartfase gericht op de wijkverpleegkundigen. De voorbereiding van een proefperiode van zes tot negen maanden is opgestart. Hier zal het fundament voor het leerprogramma 'Home Care Nursing' in samenspraak met de AAD Kennisbrug Wijkzorg gelegd worden. Om vervolgens vanaf medio 2024 tot 2026 gedurende 36 maanden via uitwisseling van verpleegkundige professionals kennisdelen te laten plaatsvinden. Om zo samen te werken aan het ontwerp, de ontwikkeling en invoering van Wijkzorg in Vietnam.

Vervolgstappen
Na deze driejarige verpleegkundige kennisbrugfase kan er worden besloten om vanuit voordoen via meedoen naar zelf doen de verpleegkundige AAD Kennisbrug Wijkzorg Vietnam structureel een plaats te laten krijgen binnen de zorg- en onderwijsorganisaties in Vietnam en van daaruit de samenwerking te verduurzamen. Partijen dienen daartoe bereid te zijn en met een volledig commitment deze stap te willen nemen.
Daarna zal nog eens een periode van 3 jaar ondersteuning plaatsvinden om in samenspraak te komen tot de gewenste borging van deze verpleegkundige AAD Kennisbrug Wijkzorg Vietnam. Om zo de professionele uitwisseling en het kennisdelen rond Wijkzorg in 'actieve' lerende netwerken duurzaam te verankeren.
Betrokkenen
Het Phenikaa team en het ASCIE team zijn er klaar voor om samen de WijkZorg leeropgave te gaan realieren. Het team bestaat uit:
Pheenika
Ascie
